بخش ششم احوال ائمه پس از فوت و اينكه گوشت آنها بر زمين حرام است و بآسمان برده مى‏شوند

بصائر: عبد اللَّه بن سنان از حضرت صادق عليه السّلام نقل كرد كه پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله روزى باصحاب خود فرمود: زندگى من براى شما خير است و مرگم براى شما خير. عرض كردند يا رسول اللَّه زندگيت بسيار خوب اما مرگت چگونه خير است فرمود خداوند حرام كرده گوشت ما را بر زمين كه ذره‏اى از آن بخورد. بصائر: عبد اللَّه بن عمر مسلى از حضرت صادق عليه السّلام نقل ميكند كه پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم فرمود زندگى من براى شما خوب است و مرگم براى شما خوب.

اما زندگيم خداوند شما را از گمراهى بوسيله من هدايت كرد و از كنار گودالى از آتش نجات بخشيد و اما مرگم چنين خوب است كه اعمال شما بر من عرضه مى‏شود كارهاى خوب شما را از خداوند درخواست ميكنم افزون گردد براى شما و كارهاى زشت را از خداوند تقاضاى بخشيدن مى‏نمايم يكى از منافقين عرض كرد: اين مطلب چگونه است با اينكه شما بصورت استخوان‏

 

پوسيده‏شده‏اى پيامبر اكرم فرمود هرگز! خداوند گوشت ما را بر زمين حرام نموده ذرّه‏اى از گوشت ما نميخورد. بصائر: زياد بن ابى الحلال از حضرت صادق عليه السّلام نقل كرد كه فرمود هيچ پيامبر و وصى پيامبرى بيش از سه روز در زمين نماند روح و استخوان و گوشت او بآسمان بالا ميرود بمحل آثار آنها ميروند و از دور بآنها سلام ميرسانند و بگوش ايشان از نزديك گفتار خود را عرضه ميدارند. از كامل الزياره نيز همين حديث نقل شده.

كامل الزياره عبد اللَّه بن بكر گفت با حضرت صادق عليه السّلام بحج رفتم در يك حديث طولانى ميگويد عرض كردم يا ابن رسول اللَّه اگر قبر حضرت حسين عليه السّلام را بشكافند آيا چيزى در قبرش يافت مى‏شود فرمود اى پسر بكر چه سؤال‏هاى بزرگى ميكنى؟! حسين بن على با پدر و مادر و برادرش در منزل پيامبر اكرم هست و با او روزى ميخورند و خوشحالند او در طرف راست عرش چنگ زده و ميگويد خدايا وعده‏اى كه بمن داده‏اى وفا كن.

او زائرين خود را تماشا ميكند و اسم آنها را و اسم پدرشان را و آنچه در بار و بنه خود دارند بهتر اطلاع دارد از اطلاعى كه يكى از ايشان نسبت بفرزندش دارد او مى‏بيند كسى را كه بر مصيبتش گريه ميكند برايش استغفار مينمايد و از پدر خود درخواست استغفار برايش ميكند و ميفرمايد اى گريه‏كننده اگر بدانى چه چيز خدا برايت فراهم كرده بيشتر از اندوهى كه دارى شاد ميشوى و براى او طلب آمرزش ميكند از هر گناه و خطائى.

مجلسى مينويسد: در اين مورد گفتارى از ما گذشت در بخش فضيلت ائمه عليهم السّلام بر انبياء در آنجا مقدارى از اخبار را آورده‏ايم و اخبار زيادى خواهد آمد در كتاب زيارت و بزودى در همين كتاب نيز بحثى خواهيم داشت.* شيخ مفيد (قدس اللَّه روحه) در كتاب مقالات مى‏نويسد: پيامبران از بشرند و بانبياء و جانشينان الهام مى‏شود و مخلوق هستند دچار دردها و گرفتاريها

 

ميشوند و خوشى و لذت دارند بدنشان با غذا رشد ميكند و با گذشت زمان دچار نقص مى‏شود دچار مرگ ميشوند و امكان فنا براى آنها هست بر اين اعتقاد اجتماع تمام خدا پرستان با عقيده كسانى كه قائل به تفويض هستند و گروهى از غاليان مخالفند اما احوال آنها بعد از مرگ اين است كه از زير خاك برده ميشوند و ساكن بهشت خدا مى‏گردند با همين بدن‏ها و ارواحشان در آنجا زنده هستند و از نعمت‏ها بهره مى‏برند تا روز مرگ (عمومى يا قيامت) خوشحال مى‏شوند هر وقت يكى از پيروان صالحشان بايشان مى‏پيوندند و با لطف و محبت با او برخورد ميكنند و منتظر ورود متدينين ديانت‏هاى سابق ميشوند. پيامبر اكرم و ائمه عترت او فقط از احوال شيعيان و پيروان خود در دنيا پس از مرگ اطلاع دارند بوسيله اعلام خدا از پيش آمدها يكى پس از ديگرى سخن راز و نيازكننده را در مشاهد مشرفه خود ميشنوند اين لطفى است از جانب خدا براى آنها كه از تمام مردم آنها را ممتاز نموده و راز و نياز آنهائى كه در فاصله و مسافت دورى قرار دارند نيز بآنها ميرسد چنانچه راجع باين موضوع روايت رسيده.

اين عقيده تمام فقهاى اماميه است و اخبارى‏هاى آنها ولى از متكلمين در اين مورد بحثى نديده‏ام ولى از بنى نوبخت (رحمهم اللَّه) اظهار خلافى در اين مورد شنيده‏ام.

گروهى از اماميه را كه معرفت درستى ندارند مشاهده كردم كه آنها نيز منكرند با اينكه خداوند در قرآن كريم مى‏فرمايد وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ.  فَرِحِينَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ يَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ و آياتى شبيه اين و در داستان مؤمن آل فرعون مى‏فرمايد قِيلَ ادْخُلِ الْجَنَّةَ قالَ يا لَيْتَ قَوْمِي يَعْلَمُونَ.  بِما غَفَرَ لِي رَبِّي وَ جَعَلَنِي مِنَ الْمُكْرَمِينَ- «1».

 

 

پيامبر اكرم فرموده است هر كسى بمن سلام دهد در كنار قبرم سلام او را ميشنوم و هر كه از دور سلام كند جوابش را ميدهم «سلام اللَّه عليه و آله و رحمة اللَّه و بركاته» اخبار در مورد آنچه ذكر شد با تصريح لفظى از ائمه عليهم السّلام بسيار زياد است كه اينجا محل ذكر آن نيست پايان گفتار شيخ مفيد.